Solstrøm og solvarme for boliger og mindre bygg


Et vellykket informasjonsmøte ble arrangert i Lørenskog rådhus av Klimagruppen til åtte Rotaryklubber på Nedre Romerike. Nær 50 deltakere fikk kunnskap om kosteffektive solenergianlegg for strøm og varme.

Klimagruppen til Rotaryklubbene på Nedre Romerike arrangerte dette aktuelle informasjonsmøtet 8. mai 2019 i samarbeid med Norsk Solenergiforening (NSF), Solenergiklyngen og med støtte fra Lørenskog Pensjonistuniversitet og Lørenskog kommune som stilte lokaler til rådighet.

Ernst-Modest Herdieckerhoff, varaordfører i Lørenskog, ønsket velkommen. Grønne løsninger generelt, og solenergi spesielt, mente han ville bli mer og mer benyttet i kommunens egne prosjekter.
Svein E. Haagenrud, Prof. Emer, minnet om at byggeindustrien står for nær 40% av alle utslipp, 40% av alt material-forbruk, og 30% av alt avfall. Bedre byggkvalitet og mindre energibruk i bygg er et meget kostnadseffektivt miljøtiltak.
Ragnhild Bjelland-Hanley, Leder NSF, sa at solstrøm er like effektiv i Norge som i Tyskland, i snitt gir solcellene 900 kWt/kWp. Prisene er blitt mer konkurransedyktige. Typisk installasjon er på 4 kW/25m2 som gir 3-4000 kWt/år i over 30 år. Enova gir investeringsstøtte på kr 10.000 pluss 1250kr/kW. Kan få mer penger hvis anlegget tilkobles elektrisitetsnettet gjennom en plusskundeavtale. Nedskrivningstiden er gjerne 7-11 år.

Solfangere produserer varme til f.eks. tappevann og romoppvarming. Soldata for Sør-Norge viser bare 10 % mindre solinnstråling enn sør i Danmark, hvor sol er en viktig energikilde. Et anlegg kan dekke fra 20 % til 40 % av behovet for oppvarming og varmtvannsberedning i en enebolig. Enova dekker kr 10.000 pluss 200 kr/m2. Det fins flere tilskuddsordninger ved renovering av bygg. 

Christel Mathiesen, Salgssjef i Otovo, sa de kan levere ulike standard solcellepaneler, paneler som bygningsplater og som takstein, se bilde. De har programmer for beregning av solinnstråling og optimal størrelse på anlegget, typisk 20-40 % av totalforbruket, og organiserer installasjon og søknader om offentlig støtte, osv. På nybygg eller der en må bytte takstein, vil tak med solcelletakstein betale seg selv om energibesparelsen tas med i regnestykket, hevdes det. En app informerer om den daglige energiproduksjonen. Man kan få 1 kr/kWt ved salg av overskuddstrøm gjennom Timber opp til 1000 kWt/år, deretter markedspris.

Michaela G Meir, FoU-leder Aventia, presenterte solfangerprodukter. Et solfangeranlegg leverer typisk 300-500 kWt/år/m2 solfangerareal ved jevnt forbruk. De rimeligste fangerne sirkulerer vann til en lagertank. Styringssystemet tømmer panelene ved fare for frost og hindrer overoppheting. Flate paneler leveres i flere dimensjoner som kan tilpasses bygningen og også kunne brukes som bygningsplater. Det produseres også vakuumrørsolfangere som har høyere ytelse og høyere temperatur, men er mer kostbare i innkjøp. Prisantydning for solfangere er 2-4000 kr/m2.

Brukere fortalte om sine erfaringer som var meget positive. Presentasjonene kan fås hos haagenr@online.no.

Her er pdf-utgaven av artikkelen




 



ENKELT Å BIDRA TIL VÅRE FOND
STØTT TRF - TRYKK PÅ SPAREGRISEN


Direktelenker


Sosiale medier


Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...
Les mer