Bli kjent med Marit Liv Solbjørg 

Marit Liv Solbjørg er i full gang med vervet som vår nye distriktsguvernør i distrikt 2260.

Til daglig er hun leder i Insenti samferdsel og hun har mange verv, og kobler av med friluftsliv og fysisk aktivitet på fritiden. Her kan du bli litt bedre kjent med Marit Liv og bakgrunnen hennes.

Fortell litt om deg selv og bakgrunnen din.

— Jeg ble født i Oslo i 1964. Etter to år fikk jeg en søster, Hilde. Vi bodde først på Lilleaker i Oslo, og jeg gikk første klasse på Lilleaker skole. Deretter flyttet vi til Stovner, til helt ny leilighet i et helt nytt borettslag, Stovnerhøgda. Til Stovner flyttet mange på en gang tidlig på 70-tallet, og vi hadde flust opp av lekekamerater og mye å finne på. Hver søndag var det søndagstur. Sommer som vinter. Sekken ble pakket. Av og til brente vi bål på turene, husker jeg. Turene gikk til Bogstad, Strømsdammen, Ullevålseter, Lilloseter, Steinbruvannet på Grorud. Vi gikk også turorientering med Lill-O-Dilten. Mamma var fra Voss. Ofte reiste vi med toget til Voss i vinterferien og besøkte bestefar og tanter, onkler og søskenbarn. 

— Pappa var fra Nord-Norge, og annenhver sommer reiste vi nordover til Tromsø med fly. I 1976 fikk vi en egen liten sommerhytte i Ersfjordbotn, der pappa var fra. Deretter reiste vi nordover hvert eneste år. Pappa møtte alle søsknene sine, og vi møtte enda flere søskenbarn. Vi rodde og fisket og dro på båttur og leste. Fantastiske sommerferier.


Var det noe du var spesielt opptatt av som barn?

Jeg var veldig glad i å lese, og lånte stabler med bøker på biblioteket hver uke. Drømmejobben var bibliotekar husker jeg, og postfunksjonær så også morsomt ut. Jeg likte også å skrive brev og hadde brevvenner over hele verden.

Student på NTH og Berglinja

Hun forteller at etter videregående,  gikk ferden til Trondheim og studier på Norges tekniske høyskole (NTH).

— På videregående skole valgte jeg naturfag. Jeg fikk råd fra en gutt i klassen om å søke meg til Berglinja på Norges Tekniske Høgskole i Trondheim, for å jobbe i oljebransjen. Jeg søkte også kjemiingeniør-linja. Men det ble Berg! Jeg hadde flotte år i Trondheim, det må jo være Norges beste studentby. Berg-linja hadde 20 ukers obligatorisk yrkespraksis i industrien. Jeg jobbet en sommer på Macks Ølbryggeri i Tromsø, det var en flott sommer, jeg kunne bo på hytta vår og ta bussen til byen, sier hun. 

Hun forteller videre: 

— Etter tredje året fikk jeg praksisjobb på Titania i Hauge i Dalane i Rogaland – en stor ilmenittgruve. Vi var flere sommerstudenter, og der møtte jeg Roald. Vi har holdt sammen siden. Første jobben min som nyutdannet sivilingeniør var hos Statens vegvesen, som kontrollingeniør på Hvalertunnelen i Østfold. Norges femte undersjøiske veitunnel – det var spennende! Jeg bodde på Nabbetorp i Gamlebyen i Fredrikstad. Siden ble det flere tunnel- og veiprosjekter. Roald og jeg giftet oss i 1991. Vi har fått to barn, Håkon (30) og Ingrid Amalie (25), og vi har bodd i Nittedal siden de ble født.

Aktivt og engasjert, og Alltid i utvikling

Marit Liv forteller at hun alltid har vært engasjert og opptatt av å utvikle seg.

— I voksen alder har jeg nok vært over gjennomsnittet opptatt av å jobbe, å utvikle meg gjennom jobben, og ta lederansvar. Jeg har også vært aktivt med i en rekke organisasjoner, både Norsk Veg- og Trafikkfaglig Forening og Nordisk Vegteknisk Forbund. Etter at vi fikk barn så har det vært styreverv i barnehage og korps. 

Hun har ikke noen spesiell hjertesak, men er opptatt av at alle må få muligheten til å arbeide i samfunnet:

— Jeg har ingen spesiell hjertesak. Men jeg tenker at alle burde få muligheten til å arbeide i samfunnet, mye eller lite, ung som gammel. Fordi man utvikler seg selv gjennom å arbeide. Og fordi man gjennom arbeid er med og bidrar i samfunnet. Jeg husker et partislagord som var «Arbeid for alle er jobb nr 1». Det kan også være mitt.

Hvis vennene dine skulle beskrive deg med tre ord, hva ville det ha vært?

— Jeg tror de ville sagt at jeg er blid, aktiv og engasjert, sier hun.

 En spennende jobb i anleggsbransjen

Fortell litt om jobben din og hva du driver med til daglig.

— Jeg er daglig leder av et konsulentselskap, Insenti Samferdsel AS. Vi leverer tjenester som prosjektledelse og byggeledelse til store samferdselsvirksomheter – Bane NOR, Sporveien, Oslo kommune Fornebubanen og Bymiljøetaten. 

I tillegg til det daglige lederansvaret i selskapet, er Marit Liv også delprosjektleder for Fornebubaneprosjektet:

— Som leder skal jeg også utvikle selskapets videre ved å vokse og ansette flere dyktige fagfolk. Vi er nå 11 ansatte. Daglige oppgaver er markeds- og tilbudsarbeid, oppfølging av egne ansatte, rekrutteringsprosesser, økonomi.  Jeg sitter også i styret og må forberede saker til styrebehandling.

— Jeg er også utleid selv som delprosjektleder, til Fornebubaneprosjektet. Her har jeg i snart tre år ledet gjennomføringen av en tunnelentreprise med til sammen 3,3 km tunnel fra Fornebu til Lysaker. Tunnelen og sjaktene til stasjoner er ferdig sprengt, og nå pågår siste rest av etterarbeider. Jeg har en veldig spennende jobb! Det å drive et selskap selv er spennende og moro. Og jeg trives veldig godt i anleggsbransjen, sier hun.

Friluftsliv og turer til hytta gir påfyll og energi 

Har du noen hobbyer/ interesser utover Rotary?

— Jeg er veldig glad i å gå skiturer i marka og på fjellet. Det er veldig forfriskende å komme seg ut, det er trening, og det er moro å gå på ski, så det gir meg energi!

En årlig sykkeltur til et vindistrikt i Syd-Europa, er et must for Marit Liv:

— Da kan jeg trene på språk, fransk og spansk, og sykkeltur er jo den perfekte ferieform! Utendørs, aktiv ferie, og man har et treningsmål, sier hun.

 Hvordan ser en perfekt helg ut for deg?

— Det må være en hyttetur på fjellet med masse snø, skiturer, god mat og sammen med familie eller venner. Det er også godt å bare slappe av i helgene. Men det må helst være en tur, eller Stolpejakt, understreker hun.

Det kan være mitt bidrag til å gjøre verden til et bedre sted

Du brenner for Rotary. Hvorfor er Rotary viktig i verden i dag?

— Rotary er et verdensomspennende nettverk. Det er med på å gi hver enkelt av oss kunnskap om andre land og gi oss vennskap i andre deler av verden. Tenk, at jeg kjenner noen i Syria, gjennom Rotarys mentorordning for flyktninger! Rotary gir oss en mulighet til å ha dialog med folk i hele verden. På tross av politikk, religion, krig og uroligheter så kan vi ha kontakt, forståelse og respekt for hverandre. Jeg tenker at det kan være mitt bidrag til å gjøre verden til et bedre sted: Være mentor her hjemme. Ta imot utvekslingsstudenter. Bidra med innsamling til prosjekter der det er behov for hjelp. 

Og hun fortsetter:

— Rotary gir oss også mulighet til å utvikle oss som yrkesaktive. Det er positivt! Rotary er faktisk også et sted å høre til. Det trenger alle.

 Et boktips til slutt 

 Tilslutt: Har du en bok eller en film du vil anbefale?

— Det må være «Huset ved moskeen» av Kader Abdolah. En utrolig gripende bok fra Iran, avslutter hun.